Označba SMGO
Zaščitna oznaka Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo jamči kupcem, da so kupili naraven, pristen, v Sloveniji pridelan med. Ta med mora ustrezati vsem merilom, ki jih predpisuje veljavna nacionalna in evropska zakonodaja ter Pravilnik o koriščenju sistema Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.
Nosilec in lastnik zaščitnega imena Slovenski med z geografsko označbo je Čebelarska zveza Slovenije, ki z internim nadzorom organizirano skrbi za kakovost in varnost pridelanega medu.
ZNAČILNOSTI SLOVENSKEGA MEDU Z GEOGRAFSKO OZNAČBO
Pri pridobivanju slovenskega medu z geografsko označbo se uporabljajo tradicionalne metode. Da se zagotovijo njegove značilnosti je potrebno pri delu upoštevati posebne proizvodne postopke, kar pomeni, da se toči med, ki vsebuje manj kot 18,6 % vode. Utekočinja in skladišči se ga v takih pogojih, da vrednost HMF ne preseže 15 mg/kg medu. Priporoča se, da se med ne segreva na temperaturi več kot 40 °C in, da se ga skladišči v hladnem ter temnem prostoru.
Slovenski med z geografsko označbo vsebuje cvetni prah rastlin, ki rastejo na območju Slovenije. Sem lahko prištevamo tudi cvetni prah tujerodnih rastlin, ki rastejo v parkih, kmetijskih nasadih in botaničnih vrtovih na območju Slovenije. Pridelava, točenje, skladiščenje in polnjenje medu poteka prav tako na območju Slovenije.
Med je gosto, tekoče ali kristalizirano živilo. Lahko je cvetličnega izvora, torej iz nektarja, ali živalskega izvora, iz različnih vrst mane. V medu prevladujejo sladkorji, med katerimi so poglavitne saharoza, fruktoza in glukoza.
Kristalizacija medu: Kristalizacija je naraven pojav v medu. Če med ne teče, ga postavite v toplo kopel. Medu ne segrevajte nad 40°C, ker bo izgubil svoje zdravilne lastnosti. V naši ponudbi, lahko izbirate med: cvetličnim, akacijevim, kostanjevim in gozdnim medom.