čebelarstvo Cesar
  • Peneča medica

    Peneča medica predstavlja vrhunec znanja čebelarja, ki se ukvarja z izdelavo medenih pijač. Penečo medico izdelujemo po znamenitem francoskem postopku z vrenjem v steklenicah. Temu postopku pravimo danes klasična metoda ali tudi tradicionalna metoda. Celotni postopek izdelave traja najmanj 2 leti, s podaljševanjem časa pa penine pridobivajo na kvaliteti. Vsebuje nad ...

  • Medica (medeno vino)

    Medica (medeno vino) je stara alkoholna pijača z okusom po medu, ki so jo še pred vinom poznali naši predniki. Uživamo jo ohlajeno na 6-8°C v družbi najboljših prijateljev, kot aperitiv ali na koncu slovesnega kosila ob sladici. Velika količina nepovretega sladkorja, dokaj nizka kislina in ne previsok vol. % ...

 

smgo_Označba SMGO

Zaščitna oznaka Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo jamči kupcem, da so kupili naraven, pristen, v Sloveniji pridelan med. Ta med mora ustrezati vsem merilom, ki jih predpisuje veljavna nacionalna in evropska zakonodaja ter Pravilnik o koriščenju sistema Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Nosilec in lastnik zaščitnega imena Slovenski med z geografsko označbo je Čebelarska zveza Slovenije, ki z internim nadzorom organizirano skrbi za kakovost in varnost pridelanega medu.

ZNAČILNOSTI SLOVENSKEGA MEDU Z GEOGRAFSKO OZNAČBO

Pri pridobivanju slovenskega medu z geografsko označbo se uporabljajo tradicionalne metode. Da se zagotovijo njegove značilnosti je potrebno pri delu upoštevati posebne proizvodne postopke, kar pomeni, da se toči med, ki vsebuje manj kot 18,6 % vode. Utekočinja in skladišči se ga v takih pogojih, da vrednost HMF ne preseže 15 mg/kg medu. Priporoča se, da se med ne segreva na temperaturi več kot 40 °C in, da se ga skladišči v hladnem ter temnem prostoru.

Slovenski med z geografsko označbo vsebuje cvetni prah rastlin, ki rastejo na območju Slovenije. Sem lahko prištevamo tudi cvetni prah tujerodnih rastlin, ki rastejo v parkih, kmetijskih nasadih in botaničnih vrtovih na območju Slovenije. Pridelava, točenje, skladiščenje in polnjenje medu poteka prav tako na območju Slovenije.

 

Med je gosto, tekoče ali kristalizirano živilo. Lahko je cvetličnega izvora, torej iz nektarja, ali živalskega izvora, iz različnih vrst mane. V medu prevladujejo sladkorji, med katerimi so poglavitne saharoza, fruktoza in glukoza.

Kristalizacija medu: Kristalizacija je naraven pojav v medu. Če med ne teče, ga postavite v toplo kopel. Medu ne segrevajte nad 40°C, ker bo izgubil svoje zdravilne lastnosti. V naši ponudbi, lahko izbirate med: cvetličnim, akacijevim, kostanjevim in gozdnim medom.

Medene pijače

Medica (medeno vino)

Medica (medeno vino) je stara alkoholna pijača z okusom po ...

Peneča medica

Peneča medica predstavlja vrhunec znanja čebelarja, ki se ukvarja z ...