Skip to content Skip to footer

PENEČA MEDICA izum mariborskih čebelarjev in enologov!

Prva predstavitev peneče medice je bila 11. novembra 2005 v Mariboru. Nastala je kot plod dela in znanja mariborske ekipe čebelarjev in enologov, katere član smo bili tudi mi. Po naših podatkih smo slovenski čebelarji prvi na svetu izdelali penečo medico in na to smo lahko upravičeno ponosni.

naslovna
9I0A0656
9I0A1739

Peneča medica ali peneče medeno vino je alkoholna pijača, proizvedena iz raztopine medu in vode, ki je izostavljena procesu fermentacije s kvasovkami. Sekundarna fermentacija poteka po klasični metodi v steklenicah. Vsebuje od 9,5 do 15,0 vol. % alkohola. Minimalni tlak peneče medice mora znašati vsaj 3,0 bara.

Glede na ostanek neprevretega sladkorja označimo penečo medico kot:

  • suho (vsebnost do 25g invertnega sladkorja/l),
  • polsuho (vsebnost od 25,1 g do 35 g invertnega sladkorja/l),
  • polsladko (vsebnost od 35,1 g do 45 g invertnega sladkorja /l) ali
  • sladko (vsebnost nad 45,1 g invertnega sladkorja/l).

PENEČA MEDICA sladka

je narejena iz kostanjevega medu po klasični šampanjski metodi. Pridelava traja najmanj 2 leti, doda se čisto nič vina iz grozdja, temveč je narejena izključno iz medu in vode.

PENEČA MEDICA sladka

je narejena iz kostanjevega medu po klasični šampanjski metodi. Pridelava traja najmanj 2 leti, doda se čisto nič vina iz grozdja, temveč je narejena izključno iz medu in vode.

PENEČA MEDICA brut

je narejena iz visokokakovostnega kostanjevega medu po klasični šampanjski metodi. Pridelava traja najmanj 2 leti. Izdelan je izključno iz medu in vode, brez vsakršnega dodatka vina ali grozda. Peneča medica Brut je suha, saj vsebuje samo 8 – 15 gr invertnega sladkorja/l.

MEDICA

Medica ali medeno vino je alkoholna pijača, proizvedena izključno iz raztopine medu in vode, ki je izpostavljena procesu fermentacije s kvasovkami. Vsebuje od 9,0 do 15,0 vol. % alkohola.

Glede na ostanek neprevretega sladkorja medico označimo kot:

  • suho (vsebnost do 25 g invertnega sladkorja/l),
  • polsuho (vsebnost od 25,1 do 60 g invertnega sladkorja /l),
  • polsladko (vsebnost od 60,1 do 100 g invertnega sladkorja/l) ali
  • sladko (vsebnost nad 100,1 g invertnega sladkorja/l).

Medeno pivo

Medeno pivo vsebuje 5-6 vol. % alkohola. Lahko je temno ali svetlo, od običajnega piva pa se loči po aromi dodanega medu, saj je v postopku izdelave del sladu nadomeščen z medom. Najbolj primerna medova za izdelavo medenega piva sta cvetlični in kostanjev med.

Medeni kis

Medeni kis je 100% naravni proizvod, ki se pridobiva z nadaljevalnim postopkom pridobivanja medice oz. medenega vina – s kontrolirano kulturo kvasovk in bakterij. Izdela se izključno iz visokokakovostnega medu s pomočjo alkoholnega in ocetnokislinskega vrenja. Kis je zlatorumene barve, nič sladek, medenega vonja in kisel kot kis mora biti. Z uporabo medenega kisa boste jedi povzdignili na višji novo. Uporablja se lahko tako za pomake, prelive, marinade, solate kot tudi sladice – torej povsod, kjer uporabljati kakršnokoli drugo vrsto kisa tudi sedaj.

Medeni kis bo na voljo tudi KMALU V PONUDBI CESAR..

Amy Walker

Wine is one of the most civilized things in the world and one of the most natural things of the world that has been brought to the greatest perfection, and it offers a greater range for enjoyment and appreciation than, possibly, any other purely sensory thing.

Amy Walker

Photographer, Pixel
Sandra Phillips

A homey little winery and vineyard in the picturesque hills. Delicious wines, nice variety, knowledgeable and friendly staff. Beautiful environment for wine tasting – laid back, rural setting, chairs outside to slowly enjoy your tasting, perfect experience.

Sandra Phillips

Designer, Art Studio
Harry Morrison

A complimentary tasting is included in the mansion tour. We tried four different wines that we really enjoyed. After the tasting we decided to get a glass and sit outside. The staff recommended a bottle as it would be cheaper for three of us, so we got the Rose Brut and enjoyed it.

Harry Morrison

CEO, Business Co.
We Cooperate

Check Our Best
Clients & Partners